Všeobecná dôvera v svetovú ekonomiku sa mierne zlepšila

12.11.2012 Celý región

Davos 12. novembra (TASR) - Všeobecná dôvera v svetovú ekonomiku sa v tomto, 4. kvartáli mierne zlepšila. Je to reakcia na viaceré signály, podľa ktorých sa spomaľovanie čínskej ekonomiky zastavilo a druhé najväčšie globálne hospodárstvo sa odrazilo od dna a začína naberať tempo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Svetového obchodného fóra (World Economic Forum, WEF), ktoré ale zároveň upozorňuje, že medzi respondentmi naďalej prevažuje pesimistická nálada.

Anketa, na ktorej sa zúčastnili experti z celého sveta odhalila, že v 4. kvartáli malo pesimistický názor na ďalší vývoj globálneho hospodárstva 56 % opýtaných, zatiaľ čo v 3. kvartáli to bolo 72 % respondentov.

Najviac sa pritom zlepšila nálada odborníkom z Blízkeho východu a Severnej Afriky, ktorí oveľa viac dôverujú globálnej ekonomike ako ich kolegovia zo Severnej Ameriky, Európy, Ázie a subsaharskej Afriky.

Experti zo Severnej Ameriky majú zase väčší strach z ekonomických otrasov ako respondenti z Ázie.

Celkovo ale počet odborníkov, ktorí sa obávajú ekonomických a sociálnych otrasov, sa v tomto kvartáli znížil v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi.

Podľa Martiny Gmurovej z WEF svet potrebuje strategickú víziu a nebojácne vedenie, aby prekonal súčasné problémy.

Informovala o tom agentúra RTTNews.
 

Vyberte región